Dessa avdankade uteliggare

Stockholm är inte bara en vacker stad med närhet till vatten och grön natur om man så önskar. Det är ganska ovanligt för att vara en huvudstad, men det finns små mörka moln som håller sig nere på marken med utsträckta händer och inte alltför sällan en filt omlindad den smutsiga och sargade kroppen. Det är finns två varianter. Den ena är uteliggaren.

Uteliggaren får ofta skylla sig själv.
Hen har valt sin egen väg och utan att vara stor i orden så valde oftast uteliggaren vägen nära dig. Det blev hens sovrum. Där ligger hen och smutsar ner vår fina stad och alla fasader som vi önskar att bygga upp blir som ett smutsigt avlopp när dessa uteliggare förstör för oss andra. De gör kanske inte så mycket väsen av sig, men att vi ska behöva se de där billiga pappermuggarna från 7-eleven som har förvandlats till en spargris, tiggarbössa, det är inte bara ett billigt sätt att ropa på hjälp utan också, som tidigare nämnts i inlägget ett bevis på att uteliggaren inte tagit vara på de chanser som samhället gett. En dagdrivare som smutsar ner och helt enkelt får skylla sig själv.

Sen har vi dessa tiggare. Tiggarna som driver runt på gator, tunnelbanor och som man ofta ser ihopskrynklade som en skräphög utanför Ica. Även där finns pappmuggen från 7-eleven med i bilden och skramlar i takt med orden ”hello, hello” Det är så märkligt att dem kommer till Sverige och tigger på sommaren. Vad gör dem här?

Egentligen har vi ju svaret på det då maffian eller ligor tar pengarna som de får av de få som oturligt nog skänker de få kronor som de har bara för att stilla sitt samvete. Det är en god gärning men som sagt vad gör dem här? Tiggare bara smutsar ner det har ju till och med pressen och vissa politiker gått ut med. Låt er inte luras på några kronor!

Dessutom har dem i vissa fall en Iphone under sina täcken. Jo just det, då har man ju verkligen inga pengar. Jag har aldrig sett det själv men har hört andra som iakttagit uteliggare och inkräktande tiggare på gatorna som har pratat i telefon. Stoppa pressarna! Helt galet vad lurade vi är.

Nej tacka vet jag sverigedemokraterna som verkligen står upp för Sverige. Vi kan inte bygga ett land på medömkan till andra människor. Förstår man inte att man måste hjälpa sig själv innan man hjälper andra då ska man vända sig till det röda partiet (socialdemokraterna) Dem tror att Sverige byggs med kärlek och istället höjer dem skatterna för oss arbetande folk. Ni vet, vi som arbetar, betalar skatt och ser till att Sverige går runt, vi ska dessutom betala för att uteliggaren trots åtskilliga gånger fått hjälp men tackat nej till den, eller tiggaren som importeras hit av ligor och kommer hit och smutsar ner utanför våra Icabutiker. Men värst av allt är att vi skattebetalare får betala för detta.

Som ovan resonerar vissa.
Är jag en av dem. Nej.

Jag skulle istället vilja vända debatten till uppenbart slöa människor som inte vill arbeta. Innan ni kastar sten på den som redan ligger önskar jag att ni tar er en titt omkring. Öppna ögonen. Se verkligheten.

Frivilligt Arbetslösa (arbetsskygga) har både bostad, mobiltelefoner, datorer, pengar på kontot varje månad och inte allt för sällan mat i kylen men bara sålänge dem anmäler sig till ams så att dem inte skrivs ut från sina rättigheter. Ja, och söker jobb med uppenbart slarvskrivna cv:n så att dem kan redovisa sökta jobb till ams, men dem blir aldrig kallade till intervjuer.

Vem betalar för det?
Inte är det uteliggaren eller tiggaren iallafall. Det är du.

Annonser

7 thoughts on “Dessa avdankade uteliggare

  • Tack bästa Matilda.
   Det värmde att höra. Ja du, folk, många lägger energier på fel saker. Istället för att förstå så gör dem egna uppfattningar vilket såklart är helt otroligt korkat.

   Kram
   Stoffe

  • Det var en bra fråga. Ett land utan utslagna människor skulle vara en dröm. Att alla hade ett hem att gå till, mat på bordet och rena kläder. Men så är nog största sannolikheten att det aldrig kommer att bli.

   Avsaknad av empati och fördömande jantelagstänk är tyvärr en vardag i mångas tänk. Se bara på hur (minns ej vem) rn politiker gick ut i pressen om att vi ska struna i tiggare för att dem ändå bara är hitskickade. Jag satte kaffet i halsen när jag läste artikeln.

   Vi lägger så oerhört mycket pengar på de som redan har ett fungerande liv, och evengemang som kostar miljon, ibland miljardbelopp men uteliggaren får aldrig ta del av skattebetalarnas pengar. Det är så sorgligt att det växt fram ett så stort ”hat” mot tiggare etc.

   För mig åker man inte från ett välbärgat liv, till Sverige och sätter sig på gatan och tigger. Det finns en mening till det och i många avseenden så tiggs det för att försörja familjen i hemlandet.

   Vad ska vi göra?
   Jag kan inte försörja en familj.
   Men om jag har hjärtat på rätt ställe kan jag lämna en slant till en uteliggare. Det kanske inte hjälper hen upp på banan men jag kan iallafall somna med ett gott samvete för att jag har gjort min plikt son medmänniska.

   Det är det mitt inlägg handlar om.
   Empati.

   Varför är människor så oerhört egoistiska med tänk som att ”ser jag inte så finns det inte”

   Dessutom så finns det en anledning till att hemlöshet exsisterar och ingen föddes till hemlös. Det är omständigheterna som har skapat dess verklighet.

   Lösning är att en viss av % av våra skattepengar borde gå till att efterleva lagar om att ingen ska vara hemlös. Steg ett är att bygga härbärgen och öppna lokaler där mat serveras och det ska inte gå via ideella föreningar utan det ska vara statligt ansvar till 100%

   Kram
   Stoffe

   • Håller med om att en statlig lösning (allra helst en EU-lösning med tanke på hur situationen är i Europa idag) nog vore det bästa, men det känns som vi är på väg mot ett samhälle där ideella föreningar och välgörenhetsarbete får större och större betydelse för att hålen i det sociala skyddsnätet bara växer.

Din åsikt är betydelsefull

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s